Despre Vin

CE TREBUIE SĂ ŞTIM? CARE SUNT CUVINTELE CHEIE?

Cuvintele cheie din lumea vinului, pe care orce pasionat care doreşte să se apropie mai mult de acest domeniu, sunt urmatoarele: definiţia vinului, anul de recoltă, denumirea soiurilor, categoria de calitate, denumirea de origine sau indicatia geografică, culoarea, tipul vinurilor, caracteristicile organoleptice (văz, miros, gust).

Definiţia vinului - băutura alcoolică obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică, completă sau parţială, a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului de struguri. Tăria alcoolică dobândită a vinului nu poate fi mai mică de 8,5% în volume.

Anul de recoltă - este anul în care s-au recoltat strugurii. Anul din etichetare – anul din care provine vinul în proporţie de minim 85%.

Denumirea soiurilor - putem clasifica soiurile de struguri în soiuri româneşti şi soiuri internaţionale. Soiurile româneşti sunt: Şarbă, Galbenă de Odobeşti, Cramposie, Cadarca, Fetească Albş, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Tămăioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Băbească Gri, Băbească Neagră, Fetească Neagră. SOIURI SPECIFICE ALTOR ŢĂRI: Viura, Malvasia, Bobal, Tempranillo, Garnacha Tintorerra( Spania) Semillon, Viognier, Chenin Blanc, Grenache, Cabernet Franc, Malbec(Franţa), etc. Soiuri internaţionale sunt:Riseling, Gewurtz Traminer, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, etc.

Categiria de calitate - este stabilită în funcţie de calitatea plantaţiilor din care provin strugurii şi de gradul de maturare al strugurilor.

Ce este Denumirea de Origine? Dar Indicaţia Geografică ?

Ambele denumiri, ne arată originea geografică a produsului. Indicaţia Geografică este cea care ne arată arealul viticol. Exemple de Indicaţii geografice sunt următoarele: Dealurile Moldovei, Dealurile Vrancei, Dealurile Munteniei, Dealurile Transilvaniei, Viile Timisului, Colinele Dobrogei, etc. Denumirea de Origine, este în esenţa denumirea unei Podgorii (podgoria are o suprafaţa mai mică decât cea a arealului viticol). Exemple de Denumiri de Origine sunt: Cotnari, Huşi, Panciu, Odobeşti, Coteşti, Dealu-Mare, Pietroasa, Murfatlar, Cernavoda, Tarnave, Alba, Recaş, Minis, etc. În etichetare este obligatorie indicarea “categoriei de calitate, însoţită de denumirea de origine sau cea a indicaţiei geografice, după caz. Exemplu: Vin D.O.C. – C.M.D. Panciu sau Vin cu Indicaţia Geografică “Dealurile Vrancei”.

Culoarea vinurilor - pentru fiecare culoare a vinului, alb, rose sau roşu, există şi nuanţe de vin ce sunt specifice fiecărui soi si gradului de învechire a vinurilor.

VIN ALB – intensitatea colorantă se amplifică în perioada de maturare şi învechire

 • Vinuri proaspete (0-1 an) –alb verzui
 • Vinuri tinere (1-2 ani) – galben verzui
 • Vinuri mature (2-4 ani) – galben pai
 • Vinuri Vechi (peste 4 ani) – galben auriu

VIN ROSE – intensitatea colorantă descreşte pe durata maturării şi învechirii, dar de regulă se consumă proaspete/tinere. Varietate de nuanţe/tonuri în funcţie de soi şi alegerea producătorului de la “roz ciclamen” la “saumon fumee” sau “ coajă de ceapă”

VIN ROŞU – intensitatea colorantă descreşte în perioada de maturare şi învechire

 • Vinuri proaspete (0-1 an) – roşu violaceu
 • Vinuri tinere(1-3 ani) – roşu
 • Vinuri mature (3-7 ani) – roşu rubiniu
 • Vinuri vechi (peste 7 ani) –roşu cărămiziu

Tipul vinurilor:

 • SEC– concentraţie de zaharuri între 0 si 4 .0 gr/litru
 • DEMISEC – concentraţie de zaharuri între 4, 01 si 12 .0 gr/litru
 • DEMIDULCE– concentraţie de zaharuri între 12.01 si 45.0 gr/litru
 • DULCE - concentraţie de zaharuri de peste 45.01 gr/litru

Obligativitatea menţionării în etichetare a tipului de vin se datorează protejării persoanelor care suferă de afecţiuni ce interzic consumul de zahăr ( obezitate, diabet, etc).