Asocierea vinurilor cu preparatele culinare

Orice masă modestă sau aleasă nu este de conceput fără vinuri adecvate, în armonie cu preparatele culinare.

Cateva principii de bază ale asocierii:

 • Culoarea - vinurile albe cu preparatele din carne albă şi vinurile roşii cu preparatele din carne roşie.
 • Densitatea – conţinutul în alcool, concentraţia aromelor şi buchetul se asociază cu gustul şi savoarea preparatelor culinare; preparatele fine se asociază cu vinuri fine * iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice.
 • Deasemenea este importantă temperatura de servire a vinului:
 • Vinurile roşii se servesc la temperatura camerei, adică 15-18 grade
 • Vinurile albe se servesc întotdeauna reci.

Alegerea reuşită a vinurilor duce la o armonie gustativă perfectă. Impresiile gustative create trebuie să meargă in acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare. Mai jos sunt meniurile recomandate de oenologul Vincon:

Meniu Varianta 1

Dacă timpul va permite, poate şi îndemânarea şi experienţa în gospodărie, vă recomandăm un meniu cu care să vă daţi gata prietenii. La aperitiv caras in saramură, cotlete de caprioară şi cataif turcesc.

Caras in saramură (6 portii)

Ingrediente: 1 kg. caras, saramură (la un pahar cu apă o linguriţa rasă de sare), căţei de usturoi, cimbru, ulei, sare

Mod de preparare : Se curaţă şi se spală peştele, apoi se taie în bucăţi. Pe o tablă groasă se presară sare şi se aşează deasupra jarului sau pe flacăra de la aragaz şi se lasă să se înfierbânte bine. Bucăţile de peşte se aşează pe tablă şi se frig, pe o parte şi pe alta. Când sunt gata fripte, se pun într-o cratiţă şi se stropesc cu câteva picături de ulei, se presară cimbru şi usturoi tăiat feliuţe subţiri şi se acoperă din nou şi se lasă să se răcească. Se poate servi cu mămăliguţă, ca aperitiv.

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin :

 • Riesling, Premiat, Odobeşti 2005, sec
 • Riesling, Beciul Domnesc, Coteşti 2007, demisec
 • Fetească Albă, Beciul Domnesc, Coteşti 2004, Sec
Cotlete de căprioară

Ingrediente: 6 cotlete, 1 lingură unt, 2 linguriţe ulei, sare.

Mod de preparare: Se taie cotletele de 2 cm. grosime şi se bat uşor ca să se mai subţieze. Se pune într-o tigaie untul amestecat cu ulei. Când grăsimea este fierbinte, se pun cotletele şi se frig pe amândouă parţile. Nu trebuie lăsate să se usuce. Se servesc cu sos de ciuperci sau cu sos de vin pregătit separat, la care se adaugă şi sosul din tigaia în care s-a fript.

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin:

 • Merlot, Beciul Domnesc, Coteşti 2001, Sec
 • Cabernet Sauvignon, Beciul Domnesc, Odobeşti 2002, Sec
 • Fetească Neagră, Beciul Domnesc, Coteşti 2002, Demidulce
Cataif turcesc

**Ingrediente: **

 • Pentru tăitei: 300 grame făină, 2 ouă, 2 linguri apă, sare.
 • Pentru cataif: 2 linguri unt topit, iar pentru siropul necesar: 1 pahar cu apă, 150 grame zahăr, vanilie, friscă bătută.

Mod de preparare Se face o foaie la fel ca pentru tăiţei. Ca să fie mai fină se face fără apă, se întinde subţire şi se taie foarte fin. Pentru şase persoane se fac două foi, fiecare dintr-un ou. Este bine ca tăiţeii să fie pregătiţi cu o zi înainte, ca să aibă timp să se usuce. Sau se pot cumpăra gata din magazine. Se pun tăiţeii într-o tavă, se dau la cuptor la foc potrivit şi se ţin până încep să se rumenească, amestecându-i uşor cu furculiţa. Se opăresc cu două linguri de unt topit şi se mai dau cateva minute la cuptor. Se toarnă deasupra un sirop potrivit de legat, făcut din zahăr cu apă şi se ţin la cuptor până ce tăiţeii au supt tot siropul. Se aşează într-o cratiţă rotundă, apăsându-i uşor cu dosul furculiţei. Se lasă să se răcească ca să se lege între ei, se răstoarnă, iar deasupra se pune friscă bătută.

Se asociază cu următoarele soiuri de vin:

 • Fetească Regală, Proles Pontica, Dealurile Huşilor 2006, Demidulce
 • Tămăioasă Românească, Proles Pontica, Dealurile Huşilor 2006, demidulce
 • Muscat Ottonel, Proles Pontica, Dealurile Huşilor 2006, Demidulce
 • Tămăioasă Româneascaă, Viţa Românească, Dealurile Munteniei 2006, demidulce
 • Muscat Ottonel, Viţa Românească, Dealurile Vrancei 2006, Demidulce

Meniu varianta 2

Aperitivul recomandat este o piftie din carne de porc dar şi de vită, tradiţionala friptură de porc (cine nu cumpără măcar o bucaţică să aibă pe masa de Crăciun) şi cozonacul, care fac ca toată casa să miroasă a sarbatori.

Răcitură (piftie de porc şi vitel)

Ingrediente: 1 kg. picioare, 3 litri apă, o căpăţână de usturoi, sare.

Mod de preparare: Piftiile se pot face din picioare şi din urechi de porc, dar şi din picioare de viţel. Mai gustoase ies cele amestecate. Se pun la fiert, într-un vas cu apă rece, două picioare de porc şi doua de viţel, bine spălate şi curăţite. Se lasă să fiarbă descoperite, la foc mic, şi din când în când se ia spuma. Se sărează. Sunt gata atunci când carnea se desface uşor după os. Se scot oasele înainte de a se răci şi se aşează carnea în farfurii. Zeama se curăţă de grasime şi se încearcă dacă este destul de legată, punând cateva picături pe o farfurioară. Dacă acestea se întăresc la rece, se dă la o parte oala cu zeamă şi se lasă să se limpezească. În caz contrar se lasă pe foc, să mai dea câteva clocote. După gust, se poate adăuga în zeamă puţin usturoi pisat, înainte de a fi strecurată. Se toarnă apoi zeamă peste carnea din farfurii şi se lasă să se prindă. Înainte de a fi servite se pot răsturna, ştergând fundul farfuriei cu un şervet muiat în apa fierbinte.

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin: * Fetească Albă, Beciul Domnesc, Coteşti 2004, Sec * Riesling, Beciul Domnesc, Coteşti 2007, Sec

Friptură de porc la tavă

Ingrediente: 1 kg. carne de porc, ulei, 5-6 catei de usturoi, 3-4 cepe, 3 morcovi.

Mod de preparare: Se spală carnea, se sărează foarte puţin şi se aşează într-o tavă cu ulei şi apă, apoi se pune în cuptor. Ceapa, curăţată şi spălată, se lasă întreagă, morcovii şi usturoiul se taie mărunt, după curăţire şi spălare şi se pun alături de friptura din tavă. Când carnea este bine pătrunsă, se înlatură ceapa, iar morcovii şi usturoiul se pasează prin sită şi se servesc cu carnea tăiată felii.

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin:

 • Cabernet Sauvignon, Beciul Domnesc, Odobeşti 2002, Sec
 • Merlot, Beciul Domnesc, Coteşti 2001, Sec
 • Pinot Noir, Beciul Domnesc, Dealurile Vrancei 2004, Demisec
 • Fetească Neagră, Beciul Domnesc, Coteşti 2002, Demidulce
Cozonac

Ingrediente: 1 kg. faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g. zahar, 250 g. unt, 2 linguri ulei, lapte cat cuprinde (cam jumatate de litru), 1 lingura rom, vanilie, 50 g. drojdie, 1 lingurita rasa de sare.

Mod de preparare: Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine să nu se facă cocoloşi. Când s-a răcorit maiaua atât cât suferă degetul, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine până face başici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească. În acest timp se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau tos, turnat puţin câte puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă. Când plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşează la cald, departe de uşa sau de fereastră, şi se lasă să crească două-trei ore. Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat presărată cu făină şi se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunzos şi cu nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin aproape o oră. Când sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu însă la loc rece şi nici în curent. La frământat se pot adăuga şi stafide fără sâmburi, după ce au fost alese, spălate şi şterse într-un şerveţel.

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin:

 • Muscat Ottonel, Viţa Românească, Dealurile Vrancei 2006, Demidulce
 • Tămăioasă Românească, Viţa Românească, Dealurile Munteniei 2006, Demidulce
 • Muscat Ottonel, Proles Pontica, Dealurile Vrancei 2006, Demidulce
 • Fetească Regală, Proles Pontica, Dealurile Vrancei 2006, Demidulce
 • Tămăioasă Românească, Proles Pontica, Dealurile Huşilor 2006, Demidulce

Meniu varianta 3

De multe ori sărbatorile nu ne permit să ne facem toate poftele, deşi există, cel puţin din punct de vedere gastronomic şi reţete ieftine dar la fel de bune. Vă recomandăm deci un meniu economic, format din crochete din carne de vacă, pui la tava şi tort de biscuiţi cu zahăr ars.

Crochete din carne de vacă

Ingrediente: 700 grame carne de vacă, 50 g. ceapă, sare, 2-3 ouă, 120 ml. ulei, 20 g. pesmet, 20 g. făină.

Pentru sos: zeamă de carne (sau lapte) 400 ml, 50 grame făină, 100 grame unt sau margarină.

Mod de preparare: Carnea, spălată şi apoi fiartă, se taie în bucăţele şi se trece prin maşina de tocat, împreună cu ceapa, curăţată, spălată şi tăiată. Se adaugă sarea, 2 ouă întregi şi se amestecă bine. Separat, într-o crăticioară, se pune untul la încins; când s-a topit, se adaugă făina, apoi zeama în care a fost fiartă carnea sau laptele, amestecând continuu, ca să nu facă cocoloaşe. Se lasă pe foc mic, până când sosul începe să se îngroaşe, apoi se adaugă carnea tocată şi se amestecă bine. După ce s-a obţinut o pastă de consistenţă vârtoasă, se răstoarnă pe un platou şi se lasă să se răcească; apoi se modelează cu mâna crochetele, rotunde sau lungi de 4-5 cm, care se dau prin făină, prin ou bătut şi la sfârşit, prin pesmet. Se prăjesc pe toate feţele, în uleiul încins. Se servesc cu diverse soteuri de legume (morcovi, mazăre).

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin:

 • Fetească Albă, Beciul Domnesc, Coteşti 2004, Sec
 • Riesling, Premiat, Dealurile Vrancei 2005, Sec
 • Riesling, Beciul Domnesc, Coteşti 2007, Sec
Pui la tavă

Ingrediente: 2 pui mijlocii, 1 lingură unt, sare.

Mod de prepare: Se curăţă puii, se spală şi se sărează. Se pun într-o tavă potrivită, cu putin unt. Se dau la cuptor şi se ung din când în când cu unt. Când sunt aproape gata, nu se mai ung, ca să se rumenească frumos deasupra. Se servesc cu cartofi şi cu salată. Sosul din tavă se lasă să mai fiarbă cu o lingură de apă, se strecoară şi se serveşte în sosieră.

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin:

 • Sauvignon Blanc, Beciul Domnesc, Odobeşti 2006, Demisec
 • Fetească Albă, Beciul Domnesc, Coteşti 2004, Sec
 • Riesling, Beciul Domnesc, Coteşti 2007, Sec
Tort de biscuiţi cu zahăr ars

Ingrediente: 1/2 kg. biscuiţi, 1 litru lapte, 8 linguri smântână, 2 linguri făină, 1 lingură rom, vanilie, 100 g. nuci sau friscă.

Mod de preparare: Se ard într-o cratiţă patru linguri de zahăr care se sting cu puţină apă fierbinte. Se lasă pe colţul maşinii până se dizolvă tot zahărul. Separat se moaie făina cu o ceaşcă de lapte rece, amestecând bine, până se desface toată făina. Se mai toarnă lapte rece, completând până la un litru. Se amestecă cu siropul de zahăr ars, adăugând şi patru linguri de zahăr, o lingură de rom şi puţină vanilie. Se ţine pe foc până începe crema să se îngroaşe. Se dă la o parte şi se adaugă biscuiţii sfărâmaţi în bucăţele mici. Se amestecă uşor cu o linguriţă şi se dau la rece până ce se pătrund bine cu cremă. A doua zi se aşează compoziţia pe o farfurie rotundă sau dreptunghiulară, iar deasupra se presară nuci tocate, prăjite puţin pe maşină, sau se acoperă tortul cu frişcă bătută.

Se asociază cu urmatoarele soiuri de vin:

 • Busuioacă de Bohotin, Proles Pontica, Dealurile Huşilor, Dulce
 • Tămăioasă Românească, Proles Pontica, Dealurile Huşilor, Dulce
 • Tămăioasă Românească, Viţa Românească, Dealurile Munteniei, Dulce
 • Busuioacă de Bohotin, Viţa Românească, Dealurile Huşilor, Dulce

POFTĂ BUNĂ!