BRANDURILE NOASTRE

Cum alegem vinul roșu? Soiuri locale sau internaţionale?


Anotimpul rece își intră în drepturi, iar varietatea vinurilor de sezon vine în întâmpinarea noastră cu soiurile locale și internaționale, soiuri pe care le-am mai întâlnit sau pe care ne dorim să le descoperim. Așadar, cum alegem vinul roșu și cum este de preferat să îl consumăm, în funcție de soiul și de preferințele noastre?

Oferta este generoasă în ceea ce privește alegerea “acelui vin” roșu care completează starea și momentele pe care le trăim. Putem spune că se duce o adevărată bătălie de arome, derivată din buchete și soiuri alese, chiar pe rafturile marilor magazine de specialitate. De la stânga la dreapta, de sus, în jos, indiferent cum privim raftul cu vinuri, vom observa că adevărata bătălie se dă între soiurile locale și cele internaționale de vin roșu.

Îți prezentăm Feteasca Neagră, cel mai apreciat soi local pe care Vincon ți-l oferă în game variate, cum ar fi:

Beciul Domnesc Grand Reserve  este un vin roșu sec, catifelat tocmai grație maturării în barrique, timp de cel puțin 6 luni, urmată de învechire la sticlă.

Aroma de prune uscate și vanilie, plus notele condimentate de scorțișoară și cuișoare, sunt integrate extraordinar în povestea acestui vin.

Egregio este un vin roșu rubiniu excepțional, medaliat cu aur. Vinul sec este maturat 8-10 luni în barrique și învechit încă 6 luni în sticle. Astfel își desăvârșește gustul complex de prune uscate, coacăze negre, cacao și piper negru.

Sigillum Moldaviae – ca toate vinurile din colecția Sigillum Moldaviae, acesta poartă garanția tradiției viticole, de această dată, din Podgoria Coteşti. Este un vin catifelat, echilibrat, cu note fructate de prune şi mure accentuate de o aromă discretă de ghimbir.

În continuarea soiului local, îți prezentăm 3 soiuri internaționale, apreciate și cultivate cu pasiune pentru vin în cele 1500 de hectare ale Vincon.

Merlot Comoara Pivniței este un vin matur și complex. Culoarea rubinie cu reflexe cărămizii şi complexitatea aromatică a vinului sunt rezultatul maturării în butoaie de stejar timp de minim 24 de luni şi a învechirii în sticlă timp de minim 12 de luni. Timpul a echilibrat complexitatea aromatică, păstrând notele definitorii de zmeură bine coaptă, vanilie, cireșe amare.

Cabernet Sauvignon Egregio este un vin “muncit” – petrece 4-6 luni la maturare în barrique, apoi o perioadă de încă 6 luni, în sticle, la învechire. Așa se obțin culoarea de roșu granat și aromele fructate, de afine, cireșe negre, coacăze roșii și ciocolată amăruie. Lor li se adaugă, când îl guști, note de ghimbir și cuișoare.

Pinot Noir Beciul Domnesc este un vin roșu-cărămiziu, demisec. Savurează-l la o temperatură de 16-18⁰C, numai așa îi vei descoperi nuanțe fructate de vișine, cireșe și note de violete.

Înainte de a consuma un vin roșu, indiferent de soiul ales, iată ce trebuie să ai în vedere:

1. Proveniența și condițiile de cultivarea ale soiului.

2. Notele de vârf care definesc vinul. Astfel, vei știi ce să alegi între vinul roșul sec, demisec, dulce și demidulce.

3. Eticheta care îți va spune anul de recoltă. Astfel, vei putea afla istoricul acelui vin și cât este de potrivit pentru tine, în funcție de datele climatice care au influențat producția în acel an.

4. Paharul din care vei consuma vinul. Este puțin cunoscut faptul că paharul influențează gustul vinului. Ia în considerare tipul de material (sticlă simplă, cristal sau semicristal).

5. Temperatura optimă pentru păstrarea vinului, înainte de consum, trebuie să fie între 15 și 18 grade.

Vinul roșu devine mai bun atunci când îl consumi, responsabil, alături de cei dragi ție. Rămâne la alegerea ta soiul care va completa momentele frumoase.

Rămâi pe blogul Vincon! Curând, urmează o nouă poveste despre vin.